Narsistinen tapa voittaa keskustelu (peruskaava)

Valvojat: Karju, Notavictim

Alueen säännöt
Keskustelufoorumin ylläpitäjä (NUT ry.) ei ole vastuussa foorumin sisällöstä, vaan jokainen kirjoittaja vastaa oman viestinsä sisällöstä.

Asiaton tai loukkaava kirjoittelu keskustelupalstalla tai yksityisviestein ei ole sallittua. Mikäli joudut loukkaavan kirjoittelun kohteeksi tai huomaat sellaista, tee siitä ilmoitus valvojille.
Asiattomasta tai toisia loukkaavasta viestityksestä seuraa varoitus. Mikäli varoituksen jälkeen häiriköinti jatkuu, käyttäjä poistetaan keskustelufoorumista. Ylläpidolla on oikeus sulkea törkeästi käyttäytyvän kirjoittajan käyttäjätunnukset ilman varoitusta. Toisten kirjoittajien ala-arvoinen nimittely ja haukkuminen johtaa välittömästi käyttäjätunnuksen poistoon.

Yritysten, yhteisöjen sekä henkilöiden nimien mainitseminen kirjoituksissa on kiellettyä. Keskustelu käydään yleisellä tasolla, voidaan puhua ”esimiehestä, alaisesta tms” nimiä mainitsematta. Henkilöt ja organisaatiot eivät saa olla tunnistettavissa kirjoituksesta. Säännön rikkomisesta seuraa kirjoituksen poisto sekä varoitus.

Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Viestit, joihin on kopioitu koko artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.Linkit ja sitaatit ovat sallittuja. Toisilta sivustoilta löydettyjä tekstejä saa siteerata omassa tekstissä kohtuullisesti, kunhan mainitsee lähteen. Muistathan,että sanoituksia, runoja ym. suojaa tekijänoikeus, laista tarkemmin http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404.
Keskustelujen linkittäminen toisille foorumeille ei ole suotavaa foorumin luonteen vuoksi.
Foorumin tekstejä ei saa kopioida tai käyttää opinnäytetyön, artikkelin tai muun julkaisun materiaalina ilman lupaa. Aineiston keruuta varten, ota yhteys ylläpitoon, sillä jokaiselta kirjoittajalta pitää saada suostumus erikseen.
NeitiK
Viestit: 122
Liittynyt: 15 Joulu 2015, 22:54

Narsistinen tapa voittaa keskustelu (peruskaava)

Viesti Kirjoittaja NeitiK » 12 Heinä 2018, 16:34

Tämä aihe tuli mieleen, kun toisessa keskustelussa puhuttiin narsistien voittamisen halusta. Nykypäivänä jokainen on varmasti törmännyt netissä johonkuhun, joka pyrkii aiheuttamaan kaaosta tai voittamaan älyttömiä keskusteluja hinnalla millä hyvänsä. Nämä ovat täydellisiä pikkuesimerkkejä narsistisesta tai manipulatiivisesta toiminnasta (tietysti netin kautta kuka tahansa voi olla millainen tahansa, joten ei voi ihmisiä sanoa narsisteiksi, mutta jotakin ehkä on siihen viittaavaa ihmisellä, jos tykkää trollaamisesta tai vastaavasta).

Oudointa (tai ehkä ei) on se, että tämä sama kaava toistuu ei paitsi aivopierusivustoilla, myös ihan fiksuilla sivustoilla, joissa ihmiset keskustelevat jopa omilla nimillään!

1. Henkilö A julistaa viestinään joko suoraan tai sivistyneesti ilmaistuna: ”minä tiedän, että asia on näin, jos et ajattele niin/usko minua, olet idiootti”
2. Henkilö B ärsyyntyy henkilön A:n ehdottomuudesta ja yrittää viestiä hänelle: ”jokaisella on omanlaisensa näkemyksensä asioista, eivätkä ne aina ole vääriä tai oikeita”
3. Henkilö A vie keskustelua jatkuvasti epäolennaisuuksiin, monesti henkilön B:n ominaisuuksia haukkumalla tai muuten vain kääntämällä asioita epäolennaisuuksiin
4. Henkilö B yrittää toistaa viestinsä uudelleen ja uudelleen muotoilemassa sitä eri tavoilla, yrittää vedota henkilö A:han eri tavoilla
5. Jossain vaiheessa ja pikku hiljaa henkilö B alkaa ärsyyntyä enemmän ja hänen sanansa muuttuvat kärkkäämmiksi ja hän saattaa myös haukkua henkilö A:ta
6. Tässä vaiheessa henkilö A toteaa, että henkilö B on asiaton haukkuessaan häntä, sillä tarkoitus oli keskustella asioista, ei käydä henkilökohtaisuuksiin
7. Keskustelua sivusta seurannut henkilö C kommentoi, että henkilö B on aivan liian jyrkkä ja tämän pitäisi lopettaa henkilö A:n kiusaaminen. Henkilö C sanoo henkilö B:lle, että tämän pitäisi ymmärtää ihmisillä olevan erilaisia näkemyksiä, eivätkä ne aina ole vääriä tai oikeita. Tämän henkilö C:n kommentin lukiessa miettii yleensä aina että EI VOI OLLA TOTTA, hän toistaa henkilö B:lle täsmälleen sen, mitä henkilö B yrittää koko ajan sanoa. Manipulointi toimii ilmeisesti.
8. Jos paikka on sivistynyt, henkilö B monesti pyytää anteeksi henkilö A:lta ja keskustelu jää siihen.

Tämä aivan älytön kaava toistuu aivan mielettömän usein juuri samanlaisena. Ilmeisesti varsin moni ihminen ei edes huomaa sitä, joka sinänsä on ymmärrettävää, sillä homman voi helposti tulkita vain "peruserimielisyydeksi", vaikka vivahde onkin täysin eri. Eräs viimeksi bongaamani henkilö B:n roolissa osasi kunnioitettavan hyvin blokata kaikki epäolennaisuuksiin viemiset ja manipulointiyritykset, hatun nosto siitä. Silti kaava toistui samanlaisena. Lopulta on hullun hommaa yrittää sanoa henkilö A:lle aiheesta yhtään mitään, sillä:

A) Hän ei yleensä ole valmis muuttamaan mielipidettään asiasta, jos hänellä koskaan sellaista edes oli. Joskus hän sanoo niin vain huvikseen provosoidakseen. On väärin olettaa, että henkilö A toimisi niin kuin toimii siksi, että hän olisi kiihtynyt/loukkaantunut jostain. Ei hän välttämättä ole kiihtynyt, hänestä voi olla vain hauskaa provosoida, tai vähintäänkin hän suhtautuu keskustelukumppaniinsa alentuvasti pitäen tätä ymmärtämättömänä typeryksenä, jolle nyt yrittää vähän vääntää asioita rautalangasta. Hänen on helppo irrottautua keskustelusta pitäen itseään pussiinkin jäämisen jälkeen voittajana, koska vastapuoli oli niin ala-arvoisen tyhmä, ettei hän koskaan kiinnittynyt siihen henkisesti kovin vahvasti.
B) Mitä sekavammaksi ja kiihkeämmäksi juttu käy, sitä enemmän henkilö A:n manipulointi toimii. Kun henkilö B kiivastuu myös itse, hän näyttäytyy samalla viivalla henkilö A:n kanssa, ja usein nämä lillukanvarsikeskustelut vievät lopputuloksiin, joissa esimerkiksi jokin täysin törkeäkin asia on moraalisesti samalla viivalla tavallisten asioiden kanssa. Jos siis yritti saada henkilö A:n teesiltä painoarvoa pois, päätyy tekemään juuri päinvastoin, eli antamaan sille lisää painoarvoa.
C) Se on yksinkertaisesti kuluttavaa ja täysin turhaan.