Mikä sinut sai lopulta avaamaan silmät vanhemman narsismille?

Narsistinen vanhempi voi aiheuttaa lapsilleen puutteita itsetunnossa, itseluottamuksessa ja selviytymisestä elämässä aikuisiässä sekä haasteita luottaa toisiin ihmisiin.

Valvojat: Karju, Notavictim

Alueen säännöt
Keskustelufoorumin ylläpitäjä (NUT ry.) ei ole vastuussa foorumin sisällöstä, vaan jokainen kirjoittaja vastaa oman viestinsä sisällöstä.

Asiaton tai loukkaava kirjoittelu keskustelupalstalla tai yksityisviestein ei ole sallittua. Mikäli joudut loukkaavan kirjoittelun kohteeksi tai huomaat sellaista, tee siitä ilmoitus valvojille.
Asiattomasta tai toisia loukkaavasta viestityksestä seuraa varoitus. Mikäli varoituksen jälkeen häiriköinti jatkuu, käyttäjä poistetaan keskustelufoorumista. Ylläpidolla on oikeus sulkea törkeästi käyttäytyvän kirjoittajan käyttäjätunnukset ilman varoitusta. Toisten kirjoittajien ala-arvoinen nimittely ja haukkuminen johtaa välittömästi käyttäjätunnuksen poistoon.

Yritysten, yhteisöjen sekä henkilöiden nimien mainitseminen kirjoituksissa on kiellettyä. Keskustelu käydään yleisellä tasolla, voidaan puhua ”esimiehestä, alaisesta tms” nimiä mainitsematta. Henkilöt ja organisaatiot eivät saa olla tunnistettavissa kirjoituksesta. Säännön rikkomisesta seuraa kirjoituksen poisto sekä varoitus.

Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Viestit, joihin on kopioitu koko artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.Linkit ja sitaatit ovat sallittuja. Toisilta sivustoilta löydettyjä tekstejä saa siteerata omassa tekstissä kohtuullisesti, kunhan mainitsee lähteen. Muistathan,että sanoituksia, runoja ym. suojaa tekijänoikeus, laista tarkemmin http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404.
Keskustelujen linkittäminen toisille foorumeille ei ole suotavaa foorumin luonteen vuoksi.
Foorumin tekstejä ei saa kopioida tai käyttää opinnäytetyön, artikkelin tai muun julkaisun materiaalina ilman lupaa. Aineiston keruuta varten, ota yhteys ylläpitoon, sillä jokaiselta kirjoittajalta pitää saada suostumus erikseen.
Miimi
Viestit: 8
Liittynyt: 22 Huhti 2018, 10:39

Mikä sinut sai lopulta avaamaan silmät vanhemman narsismille?

Viesti Kirjoittaja Miimi »

Tajusin reilu vuosi sitten, että appiukkoni on narsisti ja jonkin verran sen jälkeen aloin ymmärtämään, että myös omat vanhempani ovat vahvasti narsistisia. Appiukon käytöstä olin ihmetellyt jo jonkin aikaa, kunnes sitten yhtenä kertana palat loksahti kohdalleen ja ymmärsin vihdoin, mistä on kyse. Omien vanhempien kohdalla meni pitemmän aikaa, kun onhan sellaista vaikea uskoa omista vanhemmista eikä sitä haluaisi uskoa! Mieheni on sitä mieltä, etteivät nämä kaikki kolme voi olla narsisteja ja perustelee sitä sillä, että ei "kaikki" vaan voi olla narsisteja eli heidän käytöksellään ei ole miehelleni mitään merkitystä asian ymmärtämiseksi. Haukkuvat ja mustamaalaavat meitä läheisille ihmisille ja kukaan ei saisi olla meidän kanssa missään tekemisissä. Samalla ovat paheksuneet meille itsellemme, että meidän käytöksestä johtuen ei kohta olla enää kenenkään sukulaisten kanssa tekemisissä, vaikka tosiaan itse yrittävät niitä välejä sabotoida. Mieheni selittää vanhempiensa käytöstä aina jollain, että se on meidän syy, kun me ollaan käyttäydytty jotenkin tai sanottu jotain niin sen takia tekevät tietyllä tapaa eli tekevät mitä tahansa niin heillä ei tunnu olevan mitään vastuuta siitä. Syyllistävät myös itse meitä kaikesta ja appiukko ei tietenkään ole tehnyt mitään väärää omasta mielestään ja muut vaan aina ymmärtää väärin. Olen turhaan yrittänyt perustella miehelleni, mikä ongelma hänen isän ja mun omien vanhempien käytöksessä on, mutta hän jotenkin edelleen vaan kuvittelee, että voitaisiin jatkaa näitten kaikkien kanssa elämistä ja olemista ihan entiseen tapaan. Koska mieheni ei huomaa ja vähättelee vanhempiemme ongelmallista käytöstä ja henkistä väkivaltaa, mikä kohdistuu erityisesti minuun, mutta myös mieheeni niin pidän mieluummin välit poikki kokonaan näihin ihmisiin. Jos mieheni huomaisi ne piikittelyt ja mitätöinnit ym. mitä esimerkiksi hänen isänsä minuun kohdistaa niin olisi ehkä mahdollista olla joskus vielä tekemisissäkin, kun miehelleni tuntuu olevan liikaa tämä täydellinen yhteydenpidon katkeaminen. Ei kuitenkaan suostu siihen, että jatkaisi itse yksinään yhteydenpitoa vanhempiinsa. Mieheni "tilannesokeuden" vuoksi en pysty luottamaan, että meidän lapset olisivat turvassa, jos mieheni menisi yksin heidän kanssaan vanhempiaan tapaamaan. Appiukko on siis käyttäytynyt uhkaavasti lastemme nähden ja kohdistanut minuun ja mieheeni melkoisen rankkaa henkistä väkivaltaa, mitä ei suostunut lopettamaan, vaikka siinä tilanteessa hänelle suoraan asiasta sanoin. Hänellä on mielestään oikeus tehdä, mitä haluaa. Esti myös meitä poistumaan paikalta niin, että jouduimme lopulta soittamaan hätäkeskukseen, että pääsimme pois uhkaavasta tilanteesta. Tämäkin asia on myöhemmin käännetty ympäri ja vähätelty ja me kuulemma ylireagoimme, vaikka tiedän kyllä, miten asia oikeasti on.
Eli mietin nyt sitä, että millä ihmeellä saan mieheni silmät aukeamaan, ettei meidän jatkossa enää tarvitsisi riidellä vanhempiemme sekoilujen ja manipulointien takia. Mieheni ei suostu terapiaan. Ei suostu lukemaan mitään asiaan liittyviä kirjoituksia. Hänen vanhemmistaan ei saa puhua yhtään mitään.
Viimeiseksi kävi niin, että mieheni vei äidilleen äitienpäiväkukkasen ja heillä olisi ollut silloin mahdollisuus nähdä lapsenlapsensa, kun niin kovin kuulemma heitä ikävöivät.. Lapset tosin nukkuivat autossa, mutta luulisi pelkkä näkeminenkin olevan jo hyvä juttu siinä kohtaa, kun eivät ole lapsia noin puoleen vuoteen nähneet. Sitten, kun oltiin jo kaukana heiltä ja lapset taas hereillä niin meidän olisi heidän mielestään pitänyt ajaa takaisin heille, että saavat nähdä lapset! En siihen kuitenkaan suostunut, kun eivät kerran aikaisemminkaan halunneet edes tulla vilkaisemaan, kun siihen oli tilaisuus. Itse koin myös helpotuksena, kun ei tarvinnut nähdä appiukkoa kuin vilaukselta kauempaa, kun odotin lasten kanssa autossa sillä aikaa, kun mies vei kukkasen äidilleen. Nyt sitten nähtiin heidät sattumalta pari päivää sitten, kun istuttiin autossa seuraamassa erästä yleisötapahtumaa ja he pyöräilivät ohi. Oltiin etupenkillä lapset sylissä ja ikkunat auki ja mieheni moikkasi vanhempiaan ja he moikkasivat takaisin, mutta eivät edes pysähtyneet, vaan jatkoivat matkaa, vaikka heillä tuskin oli menoa minnekään, kun olivat vaan tulleet pyörällä katsomaan samaa tapahtumaa kuin mekin. Oltiin samassa paikassa vielä kauan aikaa, joten olisivat alkuihmetyksen jälkeen voineet vielä kääntyä takaisin, jos olivat tulleet toisiin aatoksiin. Heitä ei kuitenkaan näkynyt enää sen jälkeen. Tämänkin mieheni käänsi meidän syyksi eli selitti asian itselleen niin, että eihän ne voinu tulla siihen meitä enempää moikkaamaan, kun me ei silloin äitienpäivänäkään menty takaisin heille, kun he ois halunnu. Mun mielestä heillä ois siinä just ollu hyvä tilaisuus tulla, mutta tekivät itse valinnan jatkaa matkaa. Mitään yhteyttä eivät pidä poikaansa edes ja silloin äitienpäivänä puhelu oli pelkkää syyllistämistä ja appiukon syyttömyyden puolustelua ja minut leimataan valehtelijaksi, vaikka miehenikin tietää oikeasti, miten asiat on, mutta ei halua sitä myöntää, koska silloinhan vika olisi hänen isässään.
Tulipa pitkä selostus, vaikka varsin pintapuolinen siltikin... Mitä mieltä olette tosta esimerkkitapauksesta? Itselläni sellainen olo, että appiukko haluaa edelleen vaan jatkaa meidän hallitsemista ja syyttelyä ja tekee siksi asiat ihan omalla tavallaan ja yrittää siinä samalla ohjailla meitä ja, kun kieltäydymme niin saa taas uuden syyn syyllistää... Ja vaimonsa seuraa siinä hovina perässä. Ja, jos jotain vinkkejä olisi, miten mieheni silmät avautuisivat niin olisi helpottavaa päästä jatkamaan elämää eteenpäin yhteisymmärryksessä. Minkälaisia kokemuksia teillä itsellänne on omasta tai puolison "silmien aukeamisesta" oman vanhemman narsismille?
hannapuu
Viestit: 14
Liittynyt: 28 Joulu 2018, 03:01

Re: Mikä sinut sai lopulta avaamaan silmät vanhemman narsismille?

Viesti Kirjoittaja hannapuu »

On varmaan ihan normaali reaktio kieltää vanhempien narsismi tai muut mielenterveyden häiriöt? Itselleni vanhemman narsismin tajuaminen oli ensin ikään kuin helpotus, että nyt käytös sai selityksen, mutta sitten se muuttui ahdistukseksi, koska narsistin kanssa ei juuri ole mitään keinoja pärjätä kuin rajoittaa kanssakäymistä jollain tapaa. Ja omat vanhemmat ovat niin läheisiä että kanssakäymisen rajoittaminen käy tosi vaikeaksi. Niin kuin kerroit appiukostasi, narsisti ei koskaan näe vikaa itsessään ja jos jonain hetkenä näkeekin, hän on mestari löytämään syyllisen omalle käytökselleen. Teillä kuitenkin on omia lapsia, joten olisiko mahdollista lasten avulla saada mies huomaamaan, että isovanhempien käytös on vahingollista hänen omille lapsilleen? Itseni kohdalla juuri oma lapsi oli se sysäys lähteä etsimään ratkaisua ongelmiin vanhempien kanssa.
Vastaa Viestiin