Martha Stout's thirteen rules dealing with sociopaths in everyday life

Valvojat: Karju, Notavictim

Alueen säännöt
Keskustelufoorumin ylläpitäjä (NUT ry.) ei ole vastuussa foorumin sisällöstä, vaan jokainen kirjoittaja vastaa oman viestinsä sisällöstä.

Asiaton tai loukkaava kirjoittelu keskustelupalstalla tai yksityisviestein ei ole sallittua. Mikäli joudut loukkaavan kirjoittelun kohteeksi tai huomaat sellaista, tee siitä ilmoitus valvojille.
Asiattomasta tai toisia loukkaavasta viestityksestä seuraa varoitus. Mikäli varoituksen jälkeen häiriköinti jatkuu, käyttäjä poistetaan keskustelufoorumista. Ylläpidolla on oikeus sulkea törkeästi käyttäytyvän kirjoittajan käyttäjätunnukset ilman varoitusta. Toisten kirjoittajien ala-arvoinen nimittely ja haukkuminen johtaa välittömästi käyttäjätunnuksen poistoon.

Yritysten, yhteisöjen sekä henkilöiden nimien mainitseminen kirjoituksissa on kiellettyä. Keskustelu käydään yleisellä tasolla, voidaan puhua ”esimiehestä, alaisesta tms” nimiä mainitsematta. Henkilöt ja organisaatiot eivät saa olla tunnistettavissa kirjoituksesta. Säännön rikkomisesta seuraa kirjoituksen poisto sekä varoitus.

Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Viestit, joihin on kopioitu koko artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.Linkit ja sitaatit ovat sallittuja. Toisilta sivustoilta löydettyjä tekstejä saa siteerata omassa tekstissä kohtuullisesti, kunhan mainitsee lähteen. Muistathan,että sanoituksia, runoja ym. suojaa tekijänoikeus, laista tarkemmin http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404.
Keskustelujen linkittäminen toisille foorumeille ei ole suotavaa foorumin luonteen vuoksi.
Foorumin tekstejä ei saa kopioida tai käyttää opinnäytetyön, artikkelin tai muun julkaisun materiaalina ilman lupaa. Aineiston keruuta varten, ota yhteys ylläpitoon, sillä jokaiselta kirjoittajalta pitää saada suostumus erikseen.
Saviola
Viestit: 100
Liittynyt: 04 Touko 2017, 13:21

Martha Stout's thirteen rules dealing with sociopaths in everyday life

Viesti Kirjoittaja Saviola »

Martha Stoutin 13 sääntöä sosiopaattien ja psykopaattien suhteen jokapäiväisessä elämässä.

1. Täytyy hyväksyä se fakta, että joillain ihmisillä ei ole omaatuntoa ja se fakta, että yhteiskunta rohkaisee ihmisiä käyttäytymismalleihin ja suosii käyttäytymismalleja, jotka liittyvät omantunnon puuttumiseen.

2. Vastakkainasettelussa vaistojesi ja sen välillä, millaisen roolin, kuten opettaja, lääkäri, johtaja, vanhempi, eläinrakas, tai humanisti, toinen ihminen on ottanut, kuuntele vaistojasi.
Halusit, tai et, olet jatkuvasti ihmisten käyttäytymisen tarkkailija ja suodattamattomista reaktioistasi, jotka voivat tuntua hälyttäviltä ja vierailta, voi olla sinulle hyötyä. Luonnostasi ymmärrät, että vakuuttavat ja moraalisilta kuulostavat nimikkeet eivät anna omaatuntoa kenellekään, jolla ei ole sitä muutenkaan.

3. Kun harkitset millaista tahansa uutta ihmissuhdetta, harjoittele kolmen sääntöä koskien vaateita ja lupauksia liittyen asioihin, mitä ihminen tekee ja vastuita, mitä hänellä on. Tee kolmen säännöstä henkilökohtainen käytäntösi. Yksi vale, yksi rikottu lupaus, tai yksi laiminlyöty vastuu voi olla pahaa väärinymmärrystä, kaksi voi tarkoittaa pahaa virhettä, mutta kolme tarkoittaa, että olet tekemisissä valehtelijan kanssa ja petos on omatunnottoman käyttäytymisen koossa pitävä voima. Kolmen jälkeen katkaise välit ja häivy. Lähteminen heti on helpompaa, kuin lähteminen myöhemmin ja tulee halvemmaksi. Älä anna rahojasi, töitäsi, salaisuuksiasi, tai kiintymystäsi kolmekertaiselle. Arvokkaat lahjasi menevät hukkaan.

4. Kyseenalaista auktoriteettiä. Jälleen kerran luota vaistoihisi ja ahdistuksiisi, erityisesti koskien ihmisiä, jotka väittävät, että vallankäyttö toisia ihmisiä kohtaan, väkivalta, tai sota, tai jokin muu rikkomus omaatuntoasi kohtaan on suuri ratkaisu johonkin ongelmaan. Tee tämä jopa silloin, tai erityisesti silloin, kun kaikki ympärilläsi ovat täysin lopettaneet auktoriteetin kyseenalaistamisen, tai muistuta itseäsi Stanley Milgramin kokeen tuloksista, että ainakin kuusi ihmistä kymmenestä seuraa sokeasti keskuudessaan olevaa virallisen näköistä auktoriteettiä katkeraan loppuun asti. Hyvät uutiset ovat, että sosiaalinen tuki saa ihmiset todennäköisemmin kyseenalaistamaan auktoriteettiä. Rohkaise ympärillä oleviasi kyseenlaistamaan myös.

5. Epäile imartelua. Kohteliaisuudet ovat ihastuttavia erityisesti, kun ne ovat vilpittömiä. Imartelu taas päinvastoin vetoaa egoihimme epärealistisilla tavoilla. Se on epäaidon charmin aineellistuma ja sisältää lähes aina pyrkimyksen manipuloida. Manipulointi imartelulla on joskus harmitonta, mutta joskus pahaenteistä. Kurkota yli pönkitetyn egosi ja muista epäillä imartelua.
Tämä imartelusääntö pätee yksilökohtaisella tasolla ja myös ryhmien ja jopa kansakuntien tasolla. Läpi ihmiskunnan historian nykypäivään asti, kutsu sotaan on sisältänyt imartelevan väitteen, että omat joukot ovat saavuttamassa voiton, joka muuttaa maailman parempaan, riemuvoiton, joka on moraalisesti sallittavissa humaanin lopputuloksensa, ainutlaatuisen ja humaanin pyrkimyksen ja oikeudenmukaisuuden oikeuttamana ja joka on valtavan kiitollisuuden arvoinen.
Siitä lähtien, kun ihmisen tarinaa on alettu tallentamaan, kaikki sotamme on lavastettu tällä tavoin, konfliktin jokaisella osapuolella. Ja kaikilla kielillä adjektiivi, joka useimmin liitetään sotaan, on "pyhä". Voidaan väittää, että ihmisyys tulee vihdoin saamaan rauhan, kun kansakunnat kykenevät näkemään tämän imartelun läpi. Kuten manipuloijan imartelema ihminen on taipuvainen käyttäytymään typerästi, paisuteltu, imartelulla pönkitetty isänmaallisuus, on vaarallinen asia.

6. Jos on tarpeellista, määritä uudelleen kunnioituksesi konsepti. Liian usein erehdymme luulemaan pelkoa kunnioitukseksi ja mitä enemmän pelkäämme jotakuta, sitä enemmän näemme hänen ansaitsevan kunniotustamme. Minulla on iso kissa, jota kutsumme lihaskimpuksi. Se on kuitenkin luonteeltaan rauhallinen ja rauhaa rakastava. Naapurillamme on pienempi kissa, kooltaan vain puolet lihaskimpusta, mutta se on pahansisuinen ja lihaskimppu on peloissaan aina, kun se tulee 15 metriä lähemmäksi. Haluaisin uskoa, että jotkut lihaskimpun reaktioista ovat primitiivisempiä, kuin minun. Toivon, etten sekoita pelkoa kunnioitukseen, koska niin tehdessäni tekisin itsestäni uhrin. Käyttäkäämme isoja ihmisen aivojamme nujertamaan eläimelliset taipumuksemme, vastustaaksemme saalistajia ja purkaaksemme refleksinomaisen hämennyksen, ahdistuksen ja muun.
Täydellisessä maailmassa kunnioitus olisi automaattinen reaktio ainoastaan niitä kohtaan, jotka ovat vahvoja, kilttejä ja moraalisesti rohkeita. Henkilö, joka hyötyy pelottamisestasi, ei ole todennäköisesti mitään näistä. Kunnioituksen erottaminen pelosta on vieläkin tärkeämpää ryhmille ja kansakunnille. Poliitikot, jotka muistuttavat ihmisiä kaiken aikaa väkivallan, rikollisuuden, tai terrorismin uhalla ja sitten käyttävät tätä pelkoa saadakseen valtaa, tulevat todennäköisesti olemaan ennemminkin menestyksekkäitä huijareita, kuin legitiimejä johtajia. Tämä myös on ollut totta läpi ihmiskunnan historian.

7. Älä liity peliin. Juonittelu on sosiopaatin työkalu. Vastusta houkutusta kilpailla viettelevän sosiopaatin kanssa, päihittää hänet oveluudessa, psykoanalysoida hänet, tai jopa vedota häneen. Kun lasket itsesi hänen tasolleen, harhaudut siitä, mikä on oikeasti todella tärkeää, eli itsesi suojeleminen.

8. Paras keino suojautua sosiopaatilta, on vältellä häntä, kieltäytyä minkäänlaisesta kontaktista, tai yhteydenpidosta. Psykologit eivät yleensä halua suositella välttelemistä, mutta tässä tapauksessa teen hyvin tahallisen poikkeuksen. Ainoa todella tehokas keino käsitellä sosiopaattia, kun sellainen on tunnistettu, on sulkea hänet elämästäsi kokonaan pois.
Sosiopaatit elävät täysin sosiaalisen sopimuksen ulkopuolella ja siksi heidän sisällyttäminen suhteisiin, tai minkäänlaisiin muihinkaan sosiaalisiin järjestelyihin, on kestämätöntä. Aloita tämä heidän ulkoistaminen omien suhteidesi ja sosiaalisen elämäsi kontekstissa. Et loukkaa kenenkään tunteita, niin ihmeelliseltä, kuin se kuulostaakin. Vaikka he yrittävät näytellä muuta, sosiopaateilla ei ole sellaisia tunteita, joita voisi loukata. Et ehkä saa koskaan perhettäsi ja ystäviäsi ymmärtämään, miksi välttelet tätä nimenomaista henkilöä. Sosiopatia on yllättävänkin hankalaa nähdä ja vieläkin hankalempaa selittää. Vältä häntä kuitenkin, jokatapauksessa. Jos täydellinen välttäminen on mahdotonta, ota tavoitteeksi päästä mahdollisimman lähelle täydellistä välttämistä.

9. Kyseenalaista taipumuksesi sääliä liian herkästi. Kunnioitus pitäisi varata kilteille ja moraalisesti rohkeille. Sääli on toinen sosiaalisesti arvokas responssi ja se pitäisi varata viattomille ihmisille, jotka kärsivät aidosti, tai jotka ovat kohdanneet epäonnea. Jos jatkuvasti löydät itsesi säälimästä jotakuta, joka säännönmukaisesti satuttaa sinua, tai muita ihmisiä, tai joka aktiivisesti kamppanjoi sympatioidesi puolesta, olet lähes 100% todennäköisyydellä tekemisissä sosiopaatin kanssa. Tähän liittyen suosittelen, että haastat tarpeesi olla kohtelias aivan kaikissa tilanteissa. Normaaleille aikuisille kulttuurissamme, oleminen sellaisena, mitä pidämme sivistyneenä, on kuin refleksi ja usein löydämme itsemme olemassa automaattisesti säädyllisiä, vaikka joku olisi raivonnut meille, toistuvasti valehdellut meille, tai kuvainnollisesti puukottanut meitä selkään. Sosiopaatit ottavat valtavan hyödyn tästä automaattisesta kohteliaisuudesta ja käyttävät hyväkseen tilanteita. Älä pelkää olla hymyilemättä ja olla rauhallisen asiallinen.

10. Älä yritä pelastaa, tai korjata, mitä et voi pelastaa, tai korjata. Toinen, kolmas, neljäs ja viides mahdollisuus ovat niille, joilla on omatunto. Jos olet tekemisissä ihmisen kanssa, jolla ei ole omaatuntoa, nuole haavasi ja katkaise välit. Jossain vaiheessa meidän on opittava tärkeä, joskin pettymystä tuottava elämän oppitunti, että vaikka pyrkimyksemme olisivat kuinka hyvät tahansa, emme voi kontrolloida toisten ihmisten käyttäytymistä, puhumattakaan toisten ihmisten luonteenpiirteistä. Opi tämä oppitunti elämästä ja vältä jäämästä kiinni samaan pyrkimykseen, mikä hänellä on, eli kontrolloimiseen. Jos et halua hallita, vaan auttaa ihmisiä, auta vain niitä, jotka aidosti haluavat tulla autetuiksi. Toivon mukaan näihin ei sisälly ihmistä, jolla ei ole omaatuntoa. Sosiopaatin käyttäytyminen ei ole sinun vikasi. Ei millään tavalla. Se ei myöskään ole sinun tehtäväsi. Sinun tehtäväsi on sinun oma elämäsi.

11. Älä koskaan suostu säälistä, äläkä mistään muusta syystä salaamaan sosiopaatin todellista luonnetta. "Ole kiltti, älä kerro", sanottu usein kyynelehtien, on varkaiden, lapsen hyväksikäyttäjien ja sosiopaattien tavaramerkki vuodatus. Älä kuuntele tätä. Toiset ihmiset ansaitsevat tulla varoitetuksi enemmän, kuin sosiopaatit ansaitsevat salaisuutensa tulla pidetyiksi.
Jos joku, jolla ei ole omaatuntoa, väittää, että sinä olet hänelle velkaa, muista, mitä luet tässä: "sinä olet minulle velkaa", on ollut sosiopaattien standardi lause tuhansia vuosia melko kirjaimellisesti ja se on yhä. Se on, mitä Rasputin sanoi Venäjän keisarinnalle. Meillä on tapana kokea "sinä olet minulle velkaa", painostavaksi vaateeksi, mutta se ei yksinkertaisesti ole totta. Älä kuuntele. Ja jätä huomioimatta myös se, joka menee näin: "sinä olet aivan, kuin minä". Sinä et ole.

12. Puolusta psyykettäsi. Älä salli jonkun, jolla ei ole omaatuntoa, tai edes useamman sellaisen ihmisen, vakuuttaa sinulle, että ihmisyys on epäonnistunut. Useimmilla ihmisillä on omatunto, useimmat ihmiset kykenevät rakastamaan.

13. Hyvin eläminen on paras kosto.


Huom! Teksti on minun englannista kääntämä ja siinä voi olla virheitä.
solacium
Viestit: 22
Liittynyt: 15 Elo 2020, 14:54

Re: Martha Stout's thirteen rules dealing with sociopaths in everyday life

Viesti Kirjoittaja solacium »

Kiitos tästä!
Vastaa Viestiin