Sivu 1/1

Onko tämä narsistille tyypillistä?

Lähetetty: 15 Syys 2019, 22:42
Kirjoittaja Pate
Kävin tuossa jokin aika sitten keskustelun erään toisen oletettavasti narsistin haavoittaman ihmisen kanssa. Asia jäi mieleeni pyörimään ja ajattelin aluksi vaan pitää omana tietona, sillä tämän levitteleminen tuntemattomille ilman hänen hyväksyntäänsä voi tietyllä tasolla olla loukkaavaa. Mutta näin jonkinmoisen anonymiteetin turvin ajattelin ehkä on okei kysyä. Ehkä osasisin sanoa hänellekin vähän paremmin asiasta.

Keskustelukumppanini siis on mukava ja herkkä mutta todella sulkeutunut ja jokseenkin masentunut henkilö. On koettanut hakea terapiaan muttei vielä ole saanut apua. Hän kaipaa hirveästi merkityksellisiä ihmissuhteita ja suoranaisesti vieroksuu heitä jotka ovat hieman pinnallisempia tai eivät aina tarkoita mitä sanovat. Tästä kaipuusta huolimatta hän on hyvin itsenäinen.

Hän kertoi pojasta joka koetti kertomansa mukaan ärsyttää häntä tahallisesti muutaman vuoden ajan. Tuntemani ihminen on tiukasti sanonut ettei halua seurustelusuhteita vaan puhtaita kaverisuhteita. Poika oli kuulemma koettanut kiertää tätä kaikilla tekosyillä, mm. kavereita etuuksilla jne. kuin ei ymmärtäisi mitä toinen tarkoittaa. Sama kuvio oli kuulemma tapahtunut kaikessa keskustelussa. Kun tuntemani ihminen oli koettanut saada merkityksellisempää keskustelua aikaan, kuulla ja tulla kuulluksi, toinen oli vastannut jatkuvasti retorisilla kysymyksillä, sarkasmilla ja vitsailulla. Koska "niin ystävät tekevät".
Jätkäporukan keskinäisestä naljailusta tiedän mutta tämä ei vaikuttanut enää siltä. Olen tosin jätkäporukassa itsekin vähän tavallista syvällisempi joten en ole varma. Mun korviin tämä vaikuttaa tietoiselta ärsyttämiseltä myös. Poika oli pyytänyt anteeksi kuulemma vain silloin jos tuntemani ihminen koetti ottaa etäisyyttä tai meinasi pistää poikki. Tuntemani ihminen epäili että hän oli alkanut käyttäytymään näin koska ei halunnut seurustella kyseisen pojan kanssa ja koska hän oli kokenut pojan intiimimmät toiveet luotaantyöntävinä. Joskus poika kuulemma koetti ottaa tekojaan takaisin sanomalla ettei tiennyt. Tässä vaiheessa symppasin todella, sillä ex tyttöystävänikin sanoi monesti näin ja tietämättömyys tuntui monesti olevan seurausta siitä ettei hän vain halunnut kuunnella kunhan saa oman tahtonsa läpi tai rangaista siitä ettei saa aina haluamaansa.

Haluaisin olla tuntemalleni ihmiselle paremmin tukena mutten tiedä osaanko. En tiedä onko hänen kohdallaan kyse narsistisesta poikaystäväehdokkaasta vai onko pojan empatiakyky vain heikko. Tekeeko empatiakyvyttömyys itsessään narsistin? Ja koetanko nyt huolehtia itse liikaa kun otan asiaa tällä tavoin esille paremman tiedon puuttuessa?