Narsisti ei näe itseään

Valvojat: Karju, Notavictim

Alueen säännöt
Keskustelufoorumin ylläpitäjä (NUT ry.) ei ole vastuussa foorumin sisällöstä, vaan jokainen kirjoittaja vastaa oman viestinsä sisällöstä.

Asiaton tai loukkaava kirjoittelu keskustelupalstalla tai yksityisviestein ei ole sallittua. Mikäli joudut loukkaavan kirjoittelun kohteeksi tai huomaat sellaista, tee siitä ilmoitus valvojille.
Asiattomasta tai toisia loukkaavasta viestityksestä seuraa varoitus. Mikäli varoituksen jälkeen häiriköinti jatkuu, käyttäjä poistetaan keskustelufoorumista. Ylläpidolla on oikeus sulkea törkeästi käyttäytyvän kirjoittajan käyttäjätunnukset ilman varoitusta. Toisten kirjoittajien ala-arvoinen nimittely ja haukkuminen johtaa välittömästi käyttäjätunnuksen poistoon.

Yritysten, yhteisöjen sekä henkilöiden nimien mainitseminen kirjoituksissa on kiellettyä. Keskustelu käydään yleisellä tasolla, voidaan puhua ”esimiehestä, alaisesta tms” nimiä mainitsematta. Henkilöt ja organisaatiot eivät saa olla tunnistettavissa kirjoituksesta. Säännön rikkomisesta seuraa kirjoituksen poisto sekä varoitus.

Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Viestit, joihin on kopioitu koko artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.Linkit ja sitaatit ovat sallittuja. Toisilta sivustoilta löydettyjä tekstejä saa siteerata omassa tekstissä kohtuullisesti, kunhan mainitsee lähteen. Muistathan,että sanoituksia, runoja ym. suojaa tekijänoikeus, laista tarkemmin http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404.
Keskustelujen linkittäminen toisille foorumeille ei ole suotavaa foorumin luonteen vuoksi.
Foorumin tekstejä ei saa kopioida tai käyttää opinnäytetyön, artikkelin tai muun julkaisun materiaalina ilman lupaa. Aineiston keruuta varten, ota yhteys ylläpitoon, sillä jokaiselta kirjoittajalta pitää saada suostumus erikseen.
Illuusioelämää
Viestit: 33
Liittynyt: 18 Heinä 2021, 17:57

Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja Illuusioelämää »

Mitä tämä mielestänne tarkoittaa, että narsisti ei näe itseään? Tarkoittaako esim sitä, että ei pysty muuttumaan, ei näe toiminnassaan vikaa, oman itsen näkeminen olisi narsistille kauhistus, eikä hän kestäisi sitä? Onko kokemuksia?
Minun ex-puoliso ainakin käytti vuosia hienovaraisesti lausetta, että mitenkä sitä muuttuu, jos on 20v ollut samanlainen, loppua kohden sävy jo muuttui, että hänessä ei ole tarvetta ihmisenä muuttua, oli elänyt härskiä kaksoiselämää, perhettään kohtaan henkistä ja fyysistäkin väkivaltaa. Edelleen ei mitään kadu, jatkaa vaan eteenpäin.🙄
Pisara76
Viestit: 16
Liittynyt: 03 Elo 2021, 08:03

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja Pisara76 »

Totapa itekki olen miettiny. Mulle narsistinen ihminen on sanonu, ettei aio muuttua. Ja mihin ne nyt muuttuisi, koska ei ne näe itteään, eikä mitään vikaa omassa toiminnassaan. Jos mä tässä mietin tätä omaa tapaustani niin oli varmasti jopa ainut täysin rehellinen asia mitä kyseinen hlö mulle sanoi, kun sanoi suoraan, ettei aio muuttua.

Toki narsistinen ihminen voi olla hämmentynyt ja ihmetellä minkä takia hänen kohdallaan tapahtuu tietynlaisia asioita, kuten miksi hänet jätetään ja sitä rataa mut ei ne sillonkaan tapojaan muuta. Jatkavat vaan seuraavan kanssa samaa paskaa.

Eli myös mun näkemys on, ettei ne näe itseään, eikä ees halua nähdä. Ne näkee vaan sen oman kuvitellun täydellisyytensä ja sitä ei narskut kestä, jos se heidän luoma illuusio itsestään täydellisenä ja ihailtuna murtuu.
krassi
Viestit: 366
Liittynyt: 23 Syys 2013, 10:29

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja krassi »

Olen samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa. Narsisti ei pysty tutkiskelemaan itseään. Hän projisoi kaiken ulos päin, muihin. Minun tapauksessa se tuli riidoissa hyvin esiin. Narsisti ei koskaan sanonut, mitä hän itse oli tehnyt tai mitä ajatteli. Hän käänsi asiat niin, että alkoi vimmatusti selittää, mitä minä olin sanonut tai tehnyt. Kyllä minä itse tiesin, mitä minä olin tehnyt, mutta narsisti ei osannut sanoa, mitä hän itse oli tehnyt.
Traci
Viestit: 2
Liittynyt: 12 Tammi 2022, 11:43

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja Traci »

Olen tätä pääni puhki myös miettinyt. Pitää vain jotenkin kai itselleen saada menemään perille, että persoonallisuushäiriöinen ihminen näkee kaiken eri tavalla. Ei narsisti näe mitään syytä muuttua eikä siten myöskään kykene muuttumaan. Hänellä on sielun syöpä.

Minä olen juuri vasta tälle palstalle liittynyt. Olen pitkään pohtinut, onko isäni narsisti vai vaan "tavallinen kusipää". Nyt vihdoinkin koen, että näen hänet selvästi, vaikka mitään varmaa diagnoosia ei olekaan. Tiedän kuitenkin että mitään toivoa ei ole, jotta saisimme edes keskusteltua mistään, koska hänessä nyt vain ei ole mitään vikaa.

Olen vasta nyt tiedostanut, että minulla on ns. kehityksellinen trauma. Voin todella hyvin, kun en pidä häneen yhteyttä. On vain vaikeaa kääntää selkä nyt, kun hän on jo 80-v. Jos tietäisin varmasti, että hän lähtee pian, yrittäisin sinnitellä ja jaksaa. Mutta pahin pelkoni on, että hän elää vielä 10 vuotta ja sitä en jaksa.

Minun isäni ei ainakaan näe itseään mitenkään luonnevikaisena. Hän itse asiassa vain säälii itseään, jos hän joutuu millään tavoin kohtaamaan omat tekonsa tai kärsimään itse omista teoistaan . Se että hän esittäisi yksinkertaisesti vilpittömän anteeksipyynnön, yrittäisi korjata mitä on rikkonut, antaisi minulle tilaisuuden toipua - no, se nyt vain on täysin poissuljettu vaihtoehto.
krassi
Viestit: 366
Liittynyt: 23 Syys 2013, 10:29

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja krassi »

Näin se on Traci, narsisti ajattelee asiat eri tavalla, päinvastoin. Minulla on hyvä ystävä, joka on narsisti, mutta aika lievä. Puhumme yleensä vain puhelimessa. Monet puhelut menee ok. meillä on hauskaakin. Sitten on asioita, joista tulee täysi fiasko.

Jos aloitan keskustelun aiheesta, jota hän ei tunne hyvin, hän aina siirtyy puhumaan asian vierestä. Hän ei osaa sanoa, että tätä asiaa en tiedä. Kun huomautan, että hän puhuu asian vierestä, hän alkaa selittää kuinka hän itse tekisi ja kehua itseään. Siis ei pysty sanomaan, en tiedä, en tunne, koska on mielestään kaikkitietävä.

Minua ei paljoa häiritse kuvaamani asiat, koska olemme vain puhelinystäviä ja aina voin katkaista puhelun suuttuessani, jonka toisinaan teenkin. Hän ei suutu puhelun katkaisemisesta, seuraavan kerran on kuin mitään ei olisi tapahtunut.
krassi
Viestit: 366
Liittynyt: 23 Syys 2013, 10:29

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja krassi »

Olen miettinyt paljon yhtä asiaa, josta kirjoitetaan vähän. Narsisti jotenkin ei osaa erottaa itseään yksilönä muista yksilöistä. Ex -mieheni sekoitti minut ja äitini. Jos äidilläni oli joku ominaisuus, hän kirkkain silmin saattoi väittää, että minulla on sama ominaisuus. Samoin hän ei erottanut itseään minusta. Hän kuvitteli, että ajattelen kuten hän asioista, joista ei edes keskusteltu. Sana persoonallisuushäiriö sopii hyvin tähän. Heidän persoonallisuutensa kehityksessä on häiriö. He eivät näe itseään erillisenä ihmisinä.

Tähän liittyy myös se, että narsisti helposti selittää tekojaan sillä, että joku muukin tekee samalla tavalla. Usein tämä joku muu on auktoriteetti tai julkkis. Narsisti luulee, että kaikki tekevät kuten hän.

Sitten on vimma opettaa muita. Koska narsisti luulee, että kaikki ajattelevat kuten hän, narsisti luulee olevansa hyvä opettaja. Narsisti "kouluttaa" muita. Kun jollakin on eriäviä mielipiteitä, hän kokee tehtäväkseen palauttaa henkilö "oikealle tielle", oikeaan ajatusmaailmaan. Tähän liittyy se, että narsisti kokee itsensä hyväksi ihmiseksi. Moni narsisti luulee olevansa "heikompien" ihmisten tukija. Se on harhaluulo, mutta narsisti luulee oikeasti pystyvänsä tukemaan muita.

Opettajina ja terveydenhuollossa narsisti voi olla vaarallinen. Mielenterveyshoitajana voi olla tuhoava. Psykiatriassa narsisteja onkin ehkä paljon. Tunteettomina ihmisinä he kestävät vaikeita psykiatrisia oireita, mutta hoitavat sitten väärin.
SirpaLeeena
Viestit: 19
Liittynyt: 16 Syys 2020, 23:34

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja SirpaLeeena »

Samaa mieltä olen minäkin tästä, että narsisti ei jotenki osaa pitää itseään erillisenä. En tiedä olinko minä exäni jatke vai toisinpäin. Vai tilanteen mukaan kummin vain.

Hänellä oli tapana todella usein, sanoa minulle "olisit sanonut niin ja niin..." Tätä tapahtui esim jos hän oli loukkaantunut minulle jostakin (eli usein), koska olin sanonut jonkun asian väärillä sanoilla ja väärällä tavalla/äänellä/ilmeellä. Hän myös usein ohjeisti jälkikäteen että miten minun olisi esim töissäni jollekin ihmiselle puhua. Yritin usein selittää hänelle, että en mitenkään pysty puhumaan tai sanomaan asioita "oikein" koska minä puhun omalla tavallani. Vuosien aikana opin toki olemaan varovainen ja hiljaa,mutta hän oli aina tyytymätön sanavalintoihini. Ne olivat yksinkertaisesti väärät koska ne eivät olleet hänen.

Riitatilanteissa korostui projisoiminen. Oli niin tuskallisen epäreilua, miten hän syytti minua omista ominaisuuksistaan. Alkuun se hämmensi ja syyllistyin syytöksistä, ajattelin, että ehkä sitten olenkin tuollainen kuin hän väittää. Lopulta kun olin oppinut narsismista, se vain tuntui niin toivottomalta, kun hän kiven kovaan väitti omat virheensä minun syyksi. En tiedä, oliko se tahallista, vai voiko ihminen todellakin olla niin totaalisen sokea itseään kohtaan??
Dunya
Viestit: 60
Liittynyt: 26 Joulu 2021, 08:45

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja Dunya »

SirpaLeena. Tuo omien tekojen heijastaminen toiseen oli tuskaista. Muistan kun jossain vaiheessa kysyin häneltä, että olemmeko jotenkin toistemme peilejä vai mitä tämä on. Hän syytti minua jostain ja minä totesin että sinähän tässä toimit tuolla tavalla enkä minä. Hän ei ymmärtänyt ollenkaan mitä yritin hänelle sanoa vaan suuttui ja sanoi, ettei todellakaan ole niin kuin minä. Hän ei ole typerä, surkea, avuton ihminen vaan hän on hyvä. Hän käänsi tämän myös jotenkin oudolle mutkalle sanoen, että olen kateellinen hänelle.

Narsisti ei kestä omia heikkouksiaan eikä puutteitaan. Kukaan ihminen ei ole täydellinen eikä tarvitse olla, mutta narsistilla on kamala tarve peittää tällaiset puolet. Hän nostaa itsensä jalustalle ja saa toisen toimimaan itseään kohtaan samoin. Hän ei myös kestä toisen hauraustekijöitä. Tämä päätyy ihan ihmeelliseen vänkäämiseen, mistä ei loppujen lopuksi enää ymmärrä että mistä väännetään ja miksi. Narsisti näkee helposti uhkia ja niihin pitää reagoida hyökkäämällä. Minäkin koin todella usein tuota "opettamista" siitä, että miten minun olisi pitänyt puhua tai sanoa jollekin. Jos vaikka kerroin jostain työpaikan tilanteesta, saatoin olla suu auki kun hän sanoitti minulle miten minun olisi pitänyt laittaa luu kurkkuun työkaverilleni ja sanoa näin ja näin. Hän oli riitelemässä kaikkien kanssa todella helposti ja kun itse en näin tehnyt, olin tyhmä ja minun ylitseni tullaan aina kävelemään jos en pidä itseni puolia. Sitten jos yritin pitää puoliani hänen kanssaan, se olikin aivan väärin. :D

Minä koin myös tuota, että olin ikään kuin hänen jatkeensa. Ja hän saattoi kääntää mielessään asioita niin, että se mitä minä tein oli hänen tekemää ja mitä hän teki, olikin minun. Hän saattoi syyttää minua jostain asiasta minkä olin luvannut tehdä ja teinkin toisin. Kun sanoin hänelle, että hän kertoi minulle miten minun pitäisi tehdä ja päätin tehdä omalla tavalla, hän syytti että valehtelen. Hän ei enää muistanut todellista tilannetta. Hän myös vääristeli asioita. Jos hän teki jonkin asian kerran tai kaksi, hän myöhemmin messusi tehneensä AINA näin.

Kaiken kaikkiaan tällaisen ihmisen läheisyydessä on äärimmäisen raskasta olla. Krassi, olen ymmärtänyt että esim. isojen firmojen toimitusjohtajina ja esim. kirurgeina voisi olla tällä aivorakenteella olevia ihmisiä mutta jos rakenne on tarpeeksi syvä, tällaiset ihmiset eivät välttämättä kykene tekemään töitä koska eivät menesty missään, eivät edes yksityisyrittäjinä. He riitautuvat aina ihmisten kanssa koska kokevat heidät typerinä. Hoitoalan ihmisinä taas on paljon heidän kohteitaan koska empatia ja huolehtiminen ovat heille hyvää manipuloinnin maaperää.
krassi
Viestit: 366
Liittynyt: 23 Syys 2013, 10:29

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja krassi »

Yhtä asiaa olen miettinyt ja tämän viestiketjun avulla se selvisi. Ex-mieheni sanoi monista asioista, jotka minä olin tehnyt, että hän teki ne. Kun myin autoni, hän sanoi jälkeen päin ystävättärelleni, että hän (exä) myi sen. Minä olin keksinyt omakotitalomme virallisen nimen rekistereihin. Ex sanoi lapsillemme, että hän oli keksinyt nimen. Paras vitsi on se, kun meille tuli sukulaisia kylään, ex alkoi seurustelun sijaan pakastaa mansikoita. Minä pakastin meillä aina mansikat paitsi silloin kun oli ne sukulaiset kylässä.

Näissä tapauksissa on varmaan kyse siitä jatkeena olemisesta. Vääristynyt ajatusmaailma tekee sen, että narsisti todella luuli tehneensä ne minun tekemät asiat. Oli myös sitä, että hän halusi esittää tekevänsä meillä kaikki työt. Kun vanhin lapsemme oli vauva, ex ei koskaan vaihtanut vaippoja. Ristiäisissä, kun oli paljon sukulaisia kylässä, ex oikein tuuppasi minut pois vauvan luota, että sai vaihdettua vaipat :D Piti näyttää, että hän tekee tämänkin työn.

Kaikki lapseni ovat nyt aikuisia. Ex on onnistunut manipuloimaan heille sen käsityksen, että ex teki meillä kaiken. Kun kerroin nuorimmalle, että olin suunnitellut koko keittiön kalusteet aikoinaan. Lapseni oli todella hämmästynyt. Ex on selkäni takana antanut ymmärtää, että hän on tehnyt kaiken ja minä en mitään. Hän vihjaili, ei sanonut suoraan. Kun erovaiheessa syytin häntä valehtelusta, hän kielsi ehdottomasti valehtelun. Valehtelu perustuikin siihen, että hän antoi ymmärtää, vihjaili viisaan ja uskottavan näköisenä. Hän oli siksi hyvin uskottava, koska uskoi itse omat valheensa.

Muistan, kun ensimmäisen kerran tajusin, että hän uskoo omat valheensa. Hän selosti minulle aivan tosissaan, vakavana täyttä puppua. Minulle tuli ahaa-elämys. Sanoin kipakasti: "Noita selityksiä ei usko kukaan muu kuin sinä itse." Olimme pihalla ja riitamme kuului naapuriin asti :D. No, se meni siihen piikkiin, että häijy vaimo siellä nalkuttaa. Hän antoi naapurien ymmärtää, että hän on hyvä mies, joka urheasti kestää vaikealuonteista vaimoa. Jälkeen päin olen saanut selville hänen monta temppuaan jutellessani sen aikaisten ystävien ja tuttujen kanssa.
Hämmentynyt78
Viestit: 1
Liittynyt: 27 Maalis 2022, 09:33

Re: Narsisti ei näe itseään

Viesti Kirjoittaja Hämmentynyt78 »

Hei kaikki!

Olipas huikeaa lukea teidän kokemuksia! Kaikillahan voi tietyissä elämänvaiheissaan jos muutenkin olla ns.narsistisia piirteitä mutta kyllä täällä monen tarina kertoo, että narsistisen persoonallisuushäiriön omaavalla on tietyt erittäin hyvin tunnistettavat toiminta- ja ajatusmallit. Itsekin oivalsin taas lisää ja todellakin tunnistan näistä myös läheiseni,joka isojen elämänkriisiensä myötä muuttui ihmishirviöksi. Tietyt piirteet olivat aina läsnä mutta viime aikoina vuorovaikutuksesta on tullut aivan mielipuolista! :shock:
Hän on aina ollut melkoinen valehtelija ja omaa vastuuta hälventävä tarinan kertoja, jonka hän hienosti "itsetutkiskeli" "miellyttämiseksi". Todellisuudessa kyseessä oli puhdas manipulointi, jossa hän ainoastaan yritti miellyttää itseään vääristelemällä ja ihan puhtaasti valehtelemalla, jotta oma vastuu oikeastaan mistään pääsi loistamaan poissaolollaan.

Hän on tehnyt itselleni aivan kamalia asioita tuomalla esim. perheeni kotiin selkäni takana mielisairaan ja päihdeongelmaisen uuden ihastuksensa. Hän siis näytti omin lupinensa vara-avaimemme paikan ja kävi kotonani pettämässä aviomiestään tämän henkilön kanssa. Tämän jälkeen valehteli tästä minulle kirkkain silmin. Hän myös sotki asiansa työpaikallaan, jätti työnsä hoitamatta, valehteli kaikille ummet lammet. On lunastanut minulle antamasta lippulahjasta rahat takaisin minulle kertomatta, valehdellut tästäkin eikä voinut käsittää, että olisin voinut nauttia lahjastani jonkun muun seurassa. Mainittakoon vielä, että olin juuri menettänyt äitini ja kaksi vuotta odottanut tulevaa konserttia. Kun sitten rehellisesti kerroin tunteistani, miten pahalle asioista valehtelu ja tällaiset äärimmäiset toisen ihmisen tunteiden, omaisuuden ja turvallisuuden laiminlyönnit tuntuvat, hyökkäsi hän minua vastaan aggressiivisin ääniviestein syyttäen minua kaikista ongelmistaan, etsien epätoivoisesti omasta toiminnastani virheitä ja keksien ihan asioita,jotka eivät mitenkään olleet edes todellisia! :shock:

Tämän olen nähnyt monta kertaa ennenkin ja tällaisella ihmisellä tosiaan tuntuu olevan käsitys, että kaikelle omalle toiminnalle on oikeutus vaikkeivat ne liittyisi millään tavalla asiaan. Oma sekoilu selitetään vaikka maailman ongelmilla ennemmin kuin ymmärrettäisiin mitä toisille ihmisille voi oikeasti tehdä. Ajatus vastuusta tai myötäelämisestä on täysin vieras mikäli se on ristiriidassa oman tarpeen ja tahdon kanssa.

Tunnistan myös tuon rajattomuuden, että ei ymmärretä mihin itse loppuu ja mistä toinen alkaa. Elämää eletään vahvasti muiden toimintaan reagoiden,jota sitten yritetään manipuloida omiin tarpeisiin sopivaksi. Oman itsen kohdalla puhutaan ideaaliminästä ja ylistyksen sekä ihailun tarve on aivan kyltymätön.

Raskaintahan tässä on se, että normaali keskustelu tai minkäänlainen itsereflektointi on on tällaiselle ihmiselle TÄYSIN mahdotonta. Keskustelut ovat todella mielipuolisia ja sitä alkaa oikeasti miettiä, että onko itse seonnut. Tavalliseen järkeen kun ei mahdu miten joku voi olla NIIIIIIN sokea millekään muulle kuin omalle edulleen ja oikeudelleen. Muut ovat pelkkää hyödykettä, jonka on toimittava täysin oman sietokyvyn mukaan.

Jokaisessa konfliktissa läheiseni on oppikirjaesimerkki siitä miten narsisti toimii,kun asiat eivät mene itseä miellyttävällä tavalla. Kaava on aina sama mutta jatkuvasti yhä sairaammin kääntein.

Olen hiljattain tehnyt päätöksen etten enää halua olla tämän ihmisen kanssa missään tekemisissä, koska kaikki nämä valheet, loukkaukset ja omiin kuvitelmiin perustuvat syytökset ovat kertakaikkiaan liikaa,kun itselläkin on omat murheet käsiteltävänä ja elämä elettävänä. Sairas on sairas ja mieluummin käytän aikani terveisiin, hyvinvointiani edistäviin ihmissuhteisiin, enkä tällaiseen tuhoavaan kuraan. :!:
Vastaa Viestiin