Onko tämä narsistista käytöstä?

Narsistinen vanhempi voi aiheuttaa lapsilleen puutteita itsetunnossa, itseluottamuksessa ja selviytymisestä elämässä aikuisiässä sekä haasteita luottaa toisiin ihmisiin.

Valvojat: Karju, Notavictim

Alueen säännöt
Keskustelufoorumin ylläpitäjä (NUT ry.) ei ole vastuussa foorumin sisällöstä, vaan jokainen kirjoittaja vastaa oman viestinsä sisällöstä.

Asiaton tai loukkaava kirjoittelu keskustelupalstalla tai yksityisviestein ei ole sallittua. Mikäli joudut loukkaavan kirjoittelun kohteeksi tai huomaat sellaista, tee siitä ilmoitus valvojille.
Asiattomasta tai toisia loukkaavasta viestityksestä seuraa varoitus. Mikäli varoituksen jälkeen häiriköinti jatkuu, käyttäjä poistetaan keskustelufoorumista. Ylläpidolla on oikeus sulkea törkeästi käyttäytyvän kirjoittajan käyttäjätunnukset ilman varoitusta. Toisten kirjoittajien ala-arvoinen nimittely ja haukkuminen johtaa välittömästi käyttäjätunnuksen poistoon.

Yritysten, yhteisöjen sekä henkilöiden nimien mainitseminen kirjoituksissa on kiellettyä. Keskustelu käydään yleisellä tasolla, voidaan puhua ”esimiehestä, alaisesta tms” nimiä mainitsematta. Henkilöt ja organisaatiot eivät saa olla tunnistettavissa kirjoituksesta. Säännön rikkomisesta seuraa kirjoituksen poisto sekä varoitus.

Tekstin suora kopioiminen muista julkaisuista on kiellettyä. Viestit, joihin on kopioitu koko artikkeli tai pitkä lainaus, poistetaan.Linkit ja sitaatit ovat sallittuja. Toisilta sivustoilta löydettyjä tekstejä saa siteerata omassa tekstissä kohtuullisesti, kunhan mainitsee lähteen. Muistathan,että sanoituksia, runoja ym. suojaa tekijänoikeus, laista tarkemmin http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404.
Keskustelujen linkittäminen toisille foorumeille ei ole suotavaa foorumin luonteen vuoksi.
Foorumin tekstejä ei saa kopioida tai käyttää opinnäytetyön, artikkelin tai muun julkaisun materiaalina ilman lupaa. Aineiston keruuta varten, ota yhteys ylläpitoon, sillä jokaiselta kirjoittajalta pitää saada suostumus erikseen.
ninnuliina
Viestit: 1
Liittynyt: 08 Touko 2020, 17:14

Onko tämä narsistista käytöstä?

Viesti Kirjoittaja ninnuliina »

Olen vähän päälle 30-vuotias yhden lapsen äiti. Tarvitsen vertaistukea ja neuvoja liittyen omaan äitiini.
Olen kokenut elämässäni todella paljon ikäviä asioita, tuskaa ja surua. Mun täytyy hiukan avata tässä myös omaa elämääni, jotta pystyn kertomaan selkeästi äitini käytöksen.
Äitini osaa olla erittäin mukava, hauska ja auttavakin. Hän muutti toisesta kaupungista asumaan lähelle meitä, minua ja hänen lapsenlastaan. Meillä on ollut vuosien varrella monia riitoja ja välirikkoja. Ollaan oltu parikin kertaa vuoden mittaisella välirikolla.
Useampi vuosi sitten silloinen puolisoni kuoli. Jäin yksin pienen lapsemme kanssa. Äitini kävi läpi omaa eroaansa silloisesta miehestään. Kun puolisoni kuoli äiti tuli vasta muutaman päivän päästä luokseni. Kun hän saapui alkoi aluksi kamala voivottelu, itkeminen. Ei mennyt kauaakaan kuinka äitini alkoi puhua itsestään, siitä kuinka hän on tavannut uuden miehen ja kertoi heidän sekstailuista. Ja syy miksei äitini saapunut aiemmin "tuekseni" oli se kun hän oli viettämässä tämän uuden tapaamansa miehen kanssa hotellissa romanttisia hetkiä.
Muutama kk puolisoni kuoleman jälkeen, äitini haastoi riitaa. Johtuen siitä kun pahoitin mieleni ettei hän voinut tulla lapsenlapsensa yksivuotis synttäreille. Hän Syyllisti ja syytti minua siitä, että kilpailen hänen kanssaan siitä kumpi on onnellisempi! Olen kuulemma aina kilpaillut hänen kanssaan kaikesta. Kaiken tämän lisäksi kun puolustin itseäni ja sanoin suorat sanat hän antoi minulle diagnoosiksi kaksisuuntainen persoonallisuushäiriö! Oli kuulemma ystävänsä kanssa joka psykiatrinen sairaanhoitaja, keskustellut minusta ja käytöksestäni.
Vuosien jälkeen olen löytänyt onnen ja olen naimisissa. Alkuvuodesta menetimme hartaasti odotetun pienokaisemme kohtuun. Hän syntyi rv 20. Äitini ei ole koskaan pitänyt uudesta miehestäni. Pienen lapsemme menetyksen jälkeen äitini soitti yöllä, haukkui minut ja sanoi että minun täytyy nyt ryhdistäytyä ja nousta sieltä sängyn pohjalta että olen ollut liian kauan masentunut. Olin menettänyt lapseni kaksi päivää aikaisemmin kohtuun ja äitini puhuu noin. Sanoi myös, että eihän minun ja nykyisen puolisoni geenit voi sopia yhteen! Ja ettei olisi pystynyt rakastamaan tätä pientä kohtuun kuollutta lasta samalla tavalla mitä esikoistani!!!
Tämän jälkeen oli muutama kk rauhallista. Mutta yhtäkkiä taas kaikki räjähti käsiin. Äitini soitti niitä näitä. Yhtäkkiä aloitti arvostelunsa, haukkumisen, syyttelyn. Samat asiat, minun masennus, en kuulemma laita lastani itseni edelle vaan ajattelen vaan itseäni. Olen naurettava ja luulen tietäväni kaiken. Terapeuttini eikä kukaan muukaan pysty minua auttamaan jos en itse tajua käsitellä asioita.( Selvennykseksi, että käyn terapiassa enkelivauvan kuoleman jälkeen kun alkoi masennus oireet tulla pintaan.) Kuulemma oikein haen kaikkea ikävää, jotta saisin muiden säälin ja huomion! Ja taas sama virsi, sairastan kuulemma kaksisuuntaista.
Eilen sain viestin äidiltäni. Hän kertoi jotenkin näin: 'tiedän, että olen mokannut. Olen vain huolissani teistä. En halua olla riidoissa.'
Olen itse niin rikki näistä äitini sanoista ja toiminnasta! En kestä näitä enää! Olen vuosien aikana oppinut pitämään puoliani äitäni kohtaan mutta silti niin sinisilmäinen, että aina annan anteeksi ja ollaan niinkuin mitään ei olisi tapahtunut! Ja sitten sama paska jatkuu.
Onko äitini narsisti vai jotain muuta? Olenko itse vaan tulossa hulluksi?
Pahoittelen sekavaa tekstiä..
Harmaus
Viestit: 213
Liittynyt: 06 Helmi 2017, 21:16

Re: Onko tämä narsistista käytöstä?

Viesti Kirjoittaja Harmaus »

Mun mielestä se on siinä ja siinä. Osittain äitisi käytös voi kummuta muistakin ongelmista kuin narsismista ja on ymmärrettävää miksi se on kuluttavaa. Noi yritykset kontrolloida sun valintoja ja sun mustamaalaaminen puhumalla sun selän takana taas puhuu enemmän narsismin puolesta, samaten noi syytökset että yrität kilpailla hänen kanssaan simppeleistä asioista, mutta samalla hän sättii eikä ole tukena sulle. Samaten tommoset soittelut joissa hän pelkästään syyllistää, etenkään jos hän ei ole saanut mitään selkeää aihetta kritisoida... mitä hittoa?

Myös tuo räjähtely ja sun elämään puuttuminen -> anteeksipyytäminen sillä verukkeella että on huolissaan kuulostaa narsistiselta... mutta toisaalta voi olla että hänellä itsellään on kaksisuuntainen joka sitten ruokkii joitain narsistille ominaisia käyttäytymismalleja?

Mutta kuten aiemminkin sanottu, oli henkilö narsisti tai ei, jos hän saa sut voimaan pahoin niin sulla ei ole velvoitteita olla yhteydessä. Tosiaan äitisi käytös vaikuttaa myös sun mielenterveyteen (eikä yhteydenpito voi auttaa kumpaakaan millään muotoa), sitten teitä on kaksi yhtä hullua. Jos välirikkoja on ollut aiemmin, sinuna sanosin asiat miten ne on ja pyrkisin pistämään välit poikki lopullisesti. Ootte molemmat aikuisia ihmisiä eikä hänenkään tartte sun elämääsi jatkuvasti nokkaansa työntää.
Narsismista ollaan levitetty tietoa sukupolvien ajan, sanottu ettei tämä ole hyväksyttävää, mutta vieläkin ollaan siinä pisteessä ettei sille käytännössä tehdä yhtään mitään. Onko tästä siis hyötyä?
Antilooppi
Viestit: 2
Liittynyt: 29 Elo 2020, 11:09

Re: Onko tämä narsistista käytöstä?

Viesti Kirjoittaja Antilooppi »

Tämä tapa sai minutkin kiinnostumaan äitini narsistisuudesta ja siitä, minkälaisia ongelmia siitä on seurannut: jos mikään elämässäni on ”vinossa”, hän ei tunnu millään tavalla kestävän sitä ja ”kohtaukset” johtavat aina siihen, että ensin hän lyttää minut ja sen jälkeen kääntää kaiken puheen itseensä ja itsensä kehumiseen. Kummassakaan eivät tahdo mitkään järkevät rajat päteä, minunkin äitini on ollut tuhat kertaa pätevä diagnosoimaan milloin mitenkin sairaaksi ja toisaalta hänen käsityksensä omasta hyvyydestään ovat niin ikään melko rajattomia. Kun mitään hankalaa ei tarvitse kohdata, hän ei uppoa tällaiseen asetteluunsa vaan käyttäytyy jopa normaalisti, joskin sosiaalisissa tilanteissa aina keskiöön itsensä tukkien. Kilpailu kuvaa ytimekkäästi hänenkin käsitystään siitä, missä hänen ja minun suhteessa on hänen mielestään kysymys.
Vastaa Viestiin